Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları



Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları, kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği ve millet olarak büyük bir keyifle yediden yetmişe severek yediğimiz harika bir yemektir. Lif açısından ve besleyici değeri bakımından çok zengin içeriği olan Kuru fasulyenin isteğe bağlı olarak yapılan pek çok çeşidi vardır. Bunlar arasında kuşbaşılısı, kemiklisi, pastırmalısı, acısızı, acılısı çömlekte pişeni gibi daha sayamadığımız pişirme şekilleri vardır. Bu kadar çok pişirme alternatifi olan kuru fasulye yemeğinin de daha lezzetli olması için bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalarına birlikte göz atalım.

Kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerin gaz yapmasını önlemek için akşamdan ıslatılması gereklidir. Bu nedenle kuru fasulyede akşamdan ıslatılır. Ancak ıslatılan fasulyenin ilk suyu bir iki saat sonra dökülerek yeniden üzerine su konulmalıdır. Yeniden konulan suyun içinde bir gece bekleyen fasulyelerin suyu tekrar değiştirilmelidir. Aksi halde gaz ve şişkinlik yaparak rahatsızlık verebilir. Değişik tariflerde ise ıslama suyuna bir miktar tuz veya karbonat atılabilir.

Kuru fasulye yemeğine asıl lezzetini veren soğan, et, domates, birkaç tane sivri biber ve salça gibi malzemelerinde kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle özellikle kuru fasulye cinsine ve ette de dana kuşbaşı etini kullanın ve imkanınız varsa toprak güveç tencere veya bakır tencere kullanılarak pişirilen kuru fasulye yemeğiniz daha da lezzetli olacaktır.

Kuşbaşılı Kuru Fasulye Tarifi

Kuşbaşılı Kuru Fasulye İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kg kuru fasulye
  • 250 gr kuşbaşı doğranmış dana eti
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 diş sarımsak
  • Yeteri kadar tuz

Kuşbaşılı Kuru Fasulye Hazırlanışı

Kuru fasulye yemeğimizin hazırlığına bir gece önceden yarım kg kuru fasulyeleri soğuk suda ıslatarak başlayalım.

Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları

Islattığımız fasulyelerin ıslama suyunu 1-2 saat beklettikten sonra süzdürerek dökelim ve fasulyelerin üzerine yeniden su koyarak sabaha kadar bekletelim. Ertesi gün fasulyelerin ıslama suyunu yeniden süzdürerek fasulyeleri uygun bir tencereye alarak üzerine yeniden su ilave ederek yumuşayıncaya kadar haşlamaya bırakalım. Fasulyeler haşlanırken bizde iç harcı hazırlamak için öncelikle kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince yemeklik şeklinde doğrayalım. Ardından domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım, Sivri biberlerin çekirdeklerini temizledikten sonra doğrayarak bekletelim.

Tüm malzeme hazır hale geldikten sonra uygun bir tencereyi ocağa alarak içine 2 çorba kaşığı tereyağı ilave ederek yağı iyice eritelim. Üzerine 250 gr kuşbaşı eti ekleyerek etler bıraktıkları suyu çekinceye kadar kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan etlerin üzerine doğranmış soğanları ilave ederek soğanlar diriliklerini kaybedinceye kadar kavuralım. Adından kavrulmakta olan soğanların üzerine doğranmış domates ve sivri biberleri ekleyip bir kaç dakika kavuralım. Üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ve 1 çorba kaşığı biber salçası ekleyerek salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan etli harcın üzerine haşlanarak iyice suyu süzülen fasulyeleri ekledikten sonra karıştıralım ve 5 dakika kadar da fasulyeleri kavuralım. Daha sonra fasulyelerin üzerini 2 parmak aşacak kadar sıcak su ve yeteri kadar tuz ilave edip tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde yarım saat kadar pişirdikten sonra ocaktan alarak pilav ve cacık eşliğinde servis yapalım. Afiyet olsun...

Yayınlanma Tarihi : 07.11.2014 02:22:47





Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

2 Yorum Yapılmış "Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları"

halil ibrahim

Cevap Sayısı: 0
evet mehmet arkadasimizin sorusuna cevap gelmedi halen
sarimsagi ne yapacaz

2018-01-26 / Kullanıcı oyu: 4,5

Mehmet PAMUK

Cevap Sayısı: 0
Tarifiniz hoş ama Malzemlerin içerisinde 1 diş sarımsak yazmışsınız da fasülye pişti ama tarifte yer olmadığı için sarımsak elimizde kaldı ne yapalım.

2017-07-26 / Kullanıcı oyu: 4,5

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Kuru Yeşil Fasulye Kavurması

Kuru Yeşil Fasulye Kavurması; Tazesinden oldukça farklı bir tadı bulunmaktadır. Normal taze fasulye pişirir gibi kırarak kurutur. Uzunlamasına, keskin bıçak yardımı ile 3 veya 4 ince parçaya ayırarak kurutulur. Bu şekilde uzunlama...

Köfteli Kuru Fasulye Tarifi

Köfteli Kuru Fasulye, Özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan kuru fasulye yemeği genelde pratik tarifi ile de dikkat çekmektedir. Kuru fasulye yemeği Türk mutfağının en önemli ve vazgeçilmez bir yeri olan harika lezzetle...

Ruyada Kuru Fasulye Yemek

Rüyada kuru fasulye yemek, hayırlı rüyalardan kabul edilir. Zira rüyada yemek yediğini görmek bile başlı başlına bir hayırdır. Bereketi, bolluğu, rızkın artacağını işaret eder. Alimlerin tasvirlerine göre rüyada çok yemek yemek is...

Kuzu Etli Kuru Fasulye

Kuzu etli kuru fasulye; hiç kimsenin hayır diyemeyeceği bir yemektir. Türk mutfağında oldukça önemli yere sahip kuru fasulye ve kuzu eti bir arada harikalar yaratır. Bizim için kuru fasulye deyince hemen aklımıza beyaz pilav, y...

Basit Kuru Fasulye Tarifi

Basit kuru fasulye tarifi, kuru fasulye her evde pişen, sevilen bir yemektir. Türk mutfağının en fazla sevilen yemekleri arasına girmiş olan kuru fasulye, çeşitli şekillerle pişirebilir. Etli, sucuklu, kıymalı, zeytinyağlı, güveçt...

Güveçte Etli Kuru Fasulye

Güveçte etli kuru fasulye, en önemli püf noktası seçilen fasulyenin lezzetidir. Fasulye seçimi doğru ise ortaya nefis lezzetler çıkması kaçınılmazdır. Fasulyenin ince kabuklu ve beyaz olmasına dikkat etmek gerekir. Kuru fasulye Tü...

Sucuklu Kuru Fasulye Tarifi

Sucuklu Kuru Fasulye; Türk mutfağının son yüzyılı kuru fasulye olmaksızın anılamaz. Fasulyesinin kurutulmuş içleriyle yapılan bu yemek, bu yüzyıla damgasını vurmuştur dense yeridir. Kuru Fasulye etli, köfteli vb. çeşitlerle yapılm...

Kuşbaşı Etli Kuru Fasulye

Kuşbaşı etli kuru fasulye, kış aylarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan kuşbaşı etli kuru fasulye bir çok kişi tarafından sevilen bir yemektir. Kuru fasulyenin faydaları saymakla bitirilemez. Bakliyat grubunda olan kuru fasul...

Çanakta Kuru Fasulye Tarifi

Çanakta Kuru Fasulye Tarifi: Kuru fasulye kış aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Hele birde çanakta pişirildiğinde lezzetine doyum olmaz. Kuru fasulye sevmeyen var mı diye sorsak kesin herkes seviyorum diyecektir. Birde bu kuru fas...

Dana Etli Kuru Fasulye Tarifi

Dana etli kuru fasulye tarifi, kuru fasulye Türk mutfağının baş tacıdır. Her mevsimde yapılan ve yenen bir yemek olsa da bazılarımız için kuru fasulye kış mevsimlerinin vazgeçilmez yemeklerindendır. Kuru fasulye birde dana eti ile...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

Kuru Fasulye, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Temmuz - 2018